MÜSİAD’ın iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD EXPO 2020 kapılarını açtı. Pandemi sonrasında yapılan en büyük fuar olan MÜSİAD EXPO, 40 binden fazla şirketi temsil eden, 10 binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Hibrit olarak gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO 2020’yi online olarak ziyaret edenlerin sayısının ise milyonlara ulaşması bekleniyor.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Ekonomi, Finans ve Ticaret Zirvesi MÜSİAD EXPO, kapılarını açtı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde pandemi tedbirlerine ve TSE COVİD 19 Güvenli Hizmet standartlarına uygun şekilde hem fiziksel hem de online şekilde hibrit olarak yapılan MÜSİAD EXPO 2020 Ticaret Fuarı 40 binden fazla şirketi temsil eden 10 binlerce ziyaretçiyi fiziksel olarak ağırladı. TÜYAP’ta 10 salonda 70 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuarda 8 binin üzerinde B2B iş görüşmesi yapıldı.
Maske, Mesafe, Temizlik kuralını hiçbir şekilde göz ardı etmeden yürütülen organizasyonda tüm katılımcı ve ziyaretçiler hassas kontroller sonrasında içeriye alındı ve fuar alanında temassız teknolojiler kullanıldı.
Fuarın açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan birlikte yaptı.
Açılış töreninde konuşan Bakan Varank, “MÜSİAD EXPO gibi geniş kapsamlı etkinlikler, ticaret hacmimizin düşük olduğu ülkelerle yeni işbirlikleri geliştirmemize vesile oluyor. Yaşadığımız bu zor günlerde; ülkeler arasında kurulan ortak yatırım, ortak üretim ve ortak ticaret imkanları salgına karşı güçlü bir ekonomik bağışıklık geliştirmesini sağlayacak. Salgın sonrası dönemin kazananları, işbirliğini bugünden kurup, hızlı harekete geçenler olacak” dedi.
FUARIN İLKLERİ
MÜSİAD EXPO 2020’nin bu yılki ilklerinden biri fuarda açılan ‘Girişimcilik Alanı’ oldu. Türkiye’nin önemli gücü haline gelen ve dünyada ses getiren yatırımlar, ziyaretçilerle buluştu. Bu holde YTÜ Teknopark, İstanbul Teknopark, BTM gibi kurumlar yer aldı.
Bu yılki MÜSİAD EXPO’da farklı olarak ‘Karavan Turizmi’ni desteklemek amacıyla her gelir düzeyine hitap edecek karavanlar da yer aldı. Ayrıca MÜSİAD EXPO’da milli elektrikli araçların gösterimi de gerçekleştirildi.
Fuarda yer alan MÜSİAD Vadisi’nde Akıllı Tarım Kent Projesi, Karavan Park Projesi, Pandemi (Sahra) Hastanesi ile MÜSİAD’ın Milli Üretim Üssü olacak Yatırım, Üretim ve Ticaret Üsleri projeleri başta olmak üzere MÜSİAD Future, MÜSİAD Innova, MÜSİAD Invest, MÜSİAD Akademi, 2023 YEREL ve MÜSİAD TIA markalarının da lansmanları yapıldı.
MÜSİAD EXPO’da tanıtımı yapılan MÜSİAD Yatırım, Üretim ve Ticaret Üsleri, KOBİ’lerin, yatırım, üretim ve ticaret olmak üzere her aşamada şartları düşünülmüş yaşam alanlarında bir kuluçka merkezi mantığı ile büyümesi için hayata geçirilmiş projeler. Her türlü afet ve olası yenilenen pandemi durumlarında tüm ihtiyaçların aynı ortam içinde sağlanacağı ve sağlıklı bir şekilde üretim ve ticaretin aksamadan devam edeceği üretim üsleri, işverenler ve emekçilerin aileleri ile birlikte rahatça yaşayabileceği birer yaşam alanlarını kapsıyor.
Pakistan, Kazakistan, Sudan, Libya, Katar, Nijerya, Güney Afrika, İran, Irak ve Venezuela başta olmak üzere, 50 ülkeden 400 yabancı alım heyetinin katıldığı fuar pek çok organizasyona da ev sahipliği yaptı.
IBF’DE VİRÜS EKONOMİSİ KONUŞULDU
19 Kasım’da düzenlenen, dünyanın dört bir yanından gelen sanayici ve iş insanlarının katıldığı 24. Uluslararası İş Forumu-International Business Forum (IBF) bu önemli toplantılardan biri oldu. Virüs Ekonomisi’nin tartışıldığı bu organizasyonda konuşan IBF Başkanı Erol Yarar, “İşsizliği artıran, insanların toplumsal ve ferdi travmalara sokan sorunların çözümlerini bulmak zorundayız. Bunun için IBF’de virüs ekonomisi vurgumuz 21. yüzyılın değişmez riski olan virüsün kası zamanda insanlar yararına noktalanması temennimiz” dedi.
IBF açılış konuşmalarında MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ise, pek çok ülke yönetiminin insanların halk sağlığı ve sosyal güvenlik sistemlerindeki kötü zafiyetlerle yüz yüze bırakan bu küresel krize hazırlıksız yakalandığının altını çizdi.
Kaan konuşmasına şöyle devam etti:
“Yeni dönemde başta G-20, Dünya Bankası, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü gibi küresel sistemin başlıca kurumlarının yeniden düzenlenmesine yönelik eleştirel ve ortak bir politik dil geliştirmeliyiz.
Virüs salgını sonrası dönemde daha da sert geçeceğini tahmin ettiğimiz küresel hegemonya mücadelesinin önde gelen aktörlerinin, Türkiye’yi hesap dışı tutarak masadaki yerine koruması mümkün değildir. Biz Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan ve üç sac ayağı üzerine bina edilen iktisadi gelişim seferberliğini yürekten destekliyoruz. Piyasalara güven telkin edildiği zaman Türkiye’nin güçlü jeopolitik avantajı sayesinde yabancı yatırımcıların gözünde yeniden bir cazibe merkezi haline nasıl gelindiğini kısa süre içinde test etmiş olduk. Ancak bundan sonraki süreçte de bur kararlığın devam etmesi ve bilhassa makro bir üretim politikasına geçilerek ülkemizin en önemli sorunlarından bir olan maliyet enflasyonu riskini azaltacak girdi ve yarı mamül üretimlerinin de ithalat yönlü değil milli üretim hamlesiyle gerçekleşmesini temenni ederiz.”
IBF’de konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye’nin atırımcılar için büyük kolaylık sağlandığını ve bunun verilere yansımaya başladığını aktardı. Nebati konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünya Bankası tarafından he yıl düzenli olarak hazırlanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi genel sıralamasında geçen sene 43’üncü basamakta yer alan Türkiye 2020 yılında 10 sıra yükselerek en kolay iş yapılan 33’üncü ülke oldu. Piyasadaki ateşi hissetmeden attığı adımlarla kredilerin ötelenmesiyle tarihi bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’de başvuralan adımlarla çok az bir hasar ile atlatıyoruz bu salgın dönemini. Verdiğimiz destek 530 milyar lirayı buldu. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde hukuk ve demokrasi reformları gerçekleştirilecek. Şeffaf politikalar uygulayıp, yatırımcıların yüksek faize ezdirilmemesi için gerekenleri yapacağız.”
MUSİAD EXPO 2020 24. Uluslararası İş Forumu’nda yapılan oturumlarda ise virüsün sektörlere etkisi de tartışıldı.
MÜSİAD DÜNYA GENEL İDARE KURULU (DGİK) YAPILDI
MÜSİAD EXPO boyunca yapılan diğer bir etkinlik de MÜSİAD Dünya Genel İdare Kurulu’ydu. Toplantı, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, MÜSİAD Global Üst Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Keçebir, Yerel Üst Kurulu Başkanı Ahmet Şekerli, MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri, yurt içi ve yurt dışından şube başkanları ve temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.
20 Kasım Cuma günü ise Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılım gösterdiği MÜSİAD EXPO Fuarı kapsamında ayrıca uluslararası ticaretin önemli oyuncuları sayılan fahri konsolosları bir araya getiren “MÜSİAD-Dünya Fahri Konsolosları Ticaret ve Diploması Zirvesi”, 82 fahri konsolosun katılımıyla gerçekleşti.
Ülke ve panel sunularının yapılacağı fuarın son gününde ise MÜSİAD Uluslararası İş Birliği Anlaşmaları İmza Töreni yapılacak. MÜSİAD bügüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlara toplam 193 anlaşma imzaladı. MÜSİAD EXPO 2020’de ise 4 kıtadan 20 yeni karşı kuruluşla MOU anlaşması imzalayarak, ülkeler arasındaki ihracatın ve ticaret ilişkilerinin gelişmesi noktasında adımlar atılacak.