GENEL BAŞKAN KAAN: “SAVUNMA SANAYİNDE 5 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM OLUŞTURUYORUZ”

MÜSİAD Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi’nce 21 Şubat Cuma günü, “Sektörel Buluşmalar: ASELSAN ” paneli düzenlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi’nce 21 Şubat Cuma günü, “Sektörel Buluşmalar: ASELSAN ” paneli düzenlendi.

Program, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk Görgün, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan, Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi Başkanı Yasir Bayramoğlu ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Komite Başkanı Yasir Bayramoğlu,  Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi olarak yaptıkları çalışmalar ve projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yerli ve Milli Üretim konusu üzerine MÜSİAD’ın hassasiyetle durduğuna dikkat çeken Bayramoğlu, MÜSİAD olarak stratejik olarak gördükleri Savunma Sanayi konusunda ilerleyen dönemlerde birçok projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Ulusal Güvenliğimiz İçin Stratejik Bir Sektör

Bayramoğlu’nun ardından kürsüye gelen Genel Başkan Abdurrahman Kaan, Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii’nin hem yüksek teknoloji içeren, hem de ulusal güvenlik açısından stratejik önemi yüksek olan sektör olarak ön plana çıktığını belirtti.
 
Bu sektörü diğer sektörlerden ayıran en önemli özelliğinin bilim ve teknolojinin en son yeniliklerinden yararlanması olduğunu vurgulayan Genel Başkan Kaan,” MÜSİAD olarak hedefimiz, bu sektörleri, yalnızca ulusal güvenlik açısından değil, ulusal ekonomi bakımından da stratejik sektörler haline getirmektir.” dedi.

MÜSİAD’ın savunma sanayine yaptığı katkılarla ilgili de konuşan Kaan, “Üyelerimizin sektöre sunduğu katkılardan biri de yaklaşık 5 bin kişilik bir istihdam alanı oluşturmak oluyor. Üyelerimizin ASELSAN ile çalışma oranı ise yüzde 30. Bu rakamlar memnuniyet verici elbette; fakat tabii bu oranları daha da yukarı taşımak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.” diye konuştu.

Küresel Pazarlarda Elde Ettiğimiz Başarıları Katlayabiliriz

ASELSAN’ın ortak üretim gerçekleştirdiği özel sektör firmalarının öne çıkarılarak, ulusal ve uluslararası bilinirliğinin artırılması gerektiğini vurgulayan Kaan, ”Firmalarımız ne kadar fazla tanınırsa, o kadar çok talep alacak, o kadar çok üretim artışı sağlanacaktır. Çünkü hâlihazırda zaten kaliteli ve dünyadaki üreticilerle yarışabilen üretimimiz mevcut. Dolayısıyla firmalarımıza daha fazla alan açabilirsek eğer, aradaki iş birliği güçlenirken, küresel pazarda elde ettiğimiz başarıları katlamamız için de önümüzde hiçbir engel bulunmuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Muhabere Olmadan Muharebe Olmaz”

Panel oturumunda konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Haluk Gürgün, ASELSAN’ın kuruluş amacı, çalışmaları ve ileriye dönük stratejileri hakkında bilgi verdi. ASELSAN’ın 1975 Kıbrıs Barış Harekâtı esnasında kendi unsurlarımızın talihsiz bir kaza ile kaybedilmesi üzerine kurulduğunu belirten Haluk Gürgün, kurumun 45 yıllık süre zarfında “muhabere olmadan muharebe olmaz” anlayışıyla hareket ettiğini vurguladı.

ASELSAN’ın tüm dünyadan 120 yatırımcısı olduğuna dikkat çeken Gürgün, 19 farklı alanda çözüm üreten şirketin, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurt içi ve yurt dışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunduğunu vurguladı.  Gürgün, “ASELSAN bugün, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

500 Projeyi Eş Zamanlı Yürütüyoruz

ASELSAN’ın hem mühendislik hem de AR-GE şirketi olduğunu kaydeden Gürgün, yaklaşık 500 projeyi eş zamanlı olarak yürüttüklerini ve yaklaşık 20 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. ASELSAN’ın 4 bine yakın firma ile çalıştığın sözlerine ekleyen Gürgün, bunların 3100’ünün yerli KOBİ’lerden oluştuğunu belirtti. 

“Yenilikçilik Ekonomisi Küresel Rekabetin Anahtarıdır.”

Panelde konuşan bir diğer isim Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan, “İnsanoğlunun Üretkenliğe Yolculuğu” konu başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Tarihsel süreç içerisindeki insanlığın gelişim aşamaları hakkında bilgi veren Yerebakan, sanayi toplumundan sonra bilgi toplumuna geçiş yapıldığını, günümüzde ise yenilikçi toplum sürecinin yaşandığını belirtti. Yerebakan,”Yaşadığımız ekonomi; dijital teknolojilerin ördüğü yenilikçilik ekonomisidir. Yenilikçilik ekonomisi küresel rekabetin anahtarıdır.” değerlendirmesinde bulundu. 

Bilginin artık doğuya kaydığını vurgulayan Yerebakan, artık kendimize nasıl değil ne için sorusunu sormamız gerektiğini ve gelişmenin know-how süreçlerini öğrenmekten geçtiğini belirtti.

Konuşmasında hayal etmenin bilgiden daha önemli olduğuna dikkat çeken Yerebakan, “Fikir filizdir, fikirleri kuluçkalamak, sabretmek ve onlara değer vermek gelişmek için elzemdir.” dedi.