Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde “Yerli Otomotiv ve Üretim Teknolojileri” konulu Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde “Yerli Otomotiv ve Üretim Teknolojileri” konulu Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Çelik, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Dr. Ali Gür, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz’in yanı sıra MÜSİAD’ın çevre illerden gelen başkan ve başkan yardımcıları, sektör temsilcileri ile sektör paydaşları katıldı.
“En Doğru Adres Bursa”
Programın açılışında konuşan Bursa Şubesi Başkanı Alpay, Bursa’nın tekstil, makine ve diğer pek çok sektörde olduğu gibi otomotivde de altyapısı ve bilgi birikimiyle önemli bir konumda olduğunu söyledi. Alpay, “Bursa, otomotiv sektörünün multidisipliner üretim ve çalışma sistemi içerisinde yetişkin iş gücüne sahiptir. Onun için Bursa, aynı zamanda bir otomotiv şehridir. Ülkemizdeki otomotiv sektörünün başkenti konumundadır. Bu açıdan baktığımızda, yerli otomobilin üretiminin yapılacağı şehir olmaya da adaydır, belki de en doğru adrestir Bursa” dedi.
“Bursa Engin Bir Birikime Sahip”
Bursa’nın, Türk sanayisinin kalbi konumunda bulunduğuna dikkat çeken MÜSİAD Genel Başkan Vekili Dr. Ali Gür, “Bursa, ne kadar güçlü olursa Türk sanayisi de o kadar sağlıklı büyür. Ülke ekonomisinin gelişmesine, ihracat döviz girdisi sağlamasına ve sanayi altyapısının güçlenmesine sağladığı katkılarla Bursa, ekonomik açıdan büyük bir dinamizm sergiliyor. Şehrin 15 yıllık gelişimine baktığımızda, iş dünyası olarak bizleri mutlu eden bir tablo görüyoruz” dedi.
Yerli Araç Çalışmaları
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise son yıllarda Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile piyasa entegrasyonunu hızlandırdığını belirtti.
Yerli araç konusuna değinen Büyükdede, "Çalışmalar hızla devam etmektedir hatta birkaç ayrı çalışan prototip geliştirmiş firmalarımız da mevcuttur. Şu anda elektrikli traktörümüzü ve iş makinelerimizi üretmeye başladık. Diğer taraftan TÜBİTAK olarak da yazılım ve donanımı TÜBİTAK'a ait prototipler geliştirmiş durumdayız, üzerinde de çalışmalara devam ediyoruz. Biz bu yöntemle belki kaybettiğimiz yılları tıpkı insansız hava araçlarındaki başarımız gibi otomotivde de sergileyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Demir Yoluyla Otomotiv İhracatı
Hasan Büyükdede, 6 bakanlık ile ortak bir proje üzerinde çalıştıklarını aktardı.
Türkiye'de üretilen ürünlerin en hızlı şekilde tüketim yerlerine ulaştırılması gerektiğine işaret eden Büyükdede, şöyle konuştu:
"Şu anda yan sanayi ürünleri verdiğimiz en önemli müşteri grubumuz AB. AB'ye eğer biz Avrupa'nın göbeğine burada 2-3 günde oraya malzemeyi indiremezsek bir müddet sonra o ülkeler Macaristan'da, şu anda Romanya'da, Bulgaristan'da, Polonya'da yeni hızlandırılmış tesisler kuruyorlar ve bu tesislerle çok hızlandırılmış üretim teknikleriyle hemen yanlarında hiç kendileri stok tutmadan iki günlük stokla çalışabilir hale geliyorlar. Dolayısıyla biz şimdi bakanlık olarak yaptığımız bir operasyonda mesela buradan Renault'nun Avrupa'ya bağlantısı için tırlar dolusu malzemeyi buradan taşımaya çalışıyoruz, gemiyle taşımaya çalışıyoruz. Öyle değil, demir yoluyla Avrupa'nın göbeğine indirmemiz gerekiyor. Onun için de şimdi Nilüfer'deki demir yolu bağlantısını iyileştirmeyi ve Avrupa'nın göbeğine buradan araçları trenle götürmeyi hedefliyoruz. Onun için de TÜLOMSAŞ'ta iki katlı, araca özel vagonlar geliştirmeye başladık."
Bursa'nın elindeki sanayi arsası üretiminde çok miktarda talep olduğunu anlatan Büyükdede, alan üretmekte zorlandıklarını, bu kapsamda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla ortak bir çalışmaya girdiklerini sözlerine ekledi.