Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile İngiliz iş adamları topluluğu, UK 101 Club arasında, Genel Merkez’de “İngiliz İş İnsanları İle Buluşma” programı düzenlendi
MÜSİAD ile İngiliz iş adamları topluluğu, UK 101 Club arasında, Genel Merkez’de “İngiliz İş İnsanları İle Buluşma” programı düzenlendi.
Programa, Genel Başkan Abdurrahman Kaan, UK 101 Club Kurucusu Zakir Khan, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda Türk ve İngiliz iş insanı katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Kaan, iş dünyasının sadece paranın ve maddesel karşılıkların hüküm sürdüğü bir alan olmadığına dikkat çekti. Ticaret anlayışı neticesinde, farklı din, dil ve ırktan insanlara temas ettiklerini kaydeden Kaan, “Bugün, küresel ticarette bu ilişki ağını kurmak, artık eskiye nazaran çok daha kolay. Teknolojiyle beraber gelişen iletişim ve ulaşım olanaklarıyla artık dünyada uzak diye bir yer yok. Dolayısıyla bu fırsatları daha iyi değerlendirmeli, daha çok bir araya gelerek, bu kıymetli fikir alışverişlerini artırmalıyız. Böylece birbirimizi daha iyi tanımanın ötesinde, ülkelerimizin ihtiyaçlarını, potansiyellerini doğru analiz ederek, karşılıklı kazanarak büyümeyi de sağlamış olacağız.” dedi.
Toplantının düzenleniş amacının Müslüman iş insanları ile Türk iş insanlarının birlikte hareket etmesine zemin hazırlamak olduğunu vurgulayan Kaan, bu minvalde, sadece fikir alış verişi değil, bilgi ve tecrübe paylaşımları da yapmak istediklerine dikkat çekti.
Türkiye İçin Ciddi Bir Pazar Kaybı Söz Konusu
Konuşmasında Brexit sürecine de değinen Kaan,” İngiltere’nin ve tabii iş insanları olarak bizlerin de uzun zamandır gündeminde olan konuların başında, Brexit süreci geliyor.31 Ekim 2019'a kadar ertelenen Brexit’in beraberinde getireceği sonuçlar, İngiltere ve Avrupa’nın geri kalanı kadar, Türkiye için de büyük önem arz ediyor. İngiltere’nin, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olmasının yanında, Avrupa siyasetindeki güçlü konumundan dolayı önümüzdeki süreç, iki ülke arasındaki ilişkileri de doğrudan etkileyecektir. İngiltere'nin, bir anlaşma olmadan Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Türkiye için ciddi bir pazar kaybı söz konusu olacak; bu durumdan İngiltere’nin de dış ticareti olumsuz etkilenecektir. İki ülke arasındaki ticaret hacminin korunabilmesi ve artırılabilmesi için, Brexit’in bir an önce hukuki olarak nihayete ermesi ve iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşmasının (STA) imzalanması elzemdir.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından iki kurum arasında, karşılıklı iş birliğini güçlendirmek amacıyla Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar’ın katılımlarıyla MoU anlaşması imzalandı.
Toplantının ilerleyen saatlerinde, GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, GABORAS projesi hakkında, MÜSİAD Yatırım ve Sanayide Dönüşüm Üst Kurul Başkanı Burhan Özdemir, “Türkiye'deki Yatırım Potansiyeli” konusunda ve Letven Ventures İş Geliştirme Direktörü ve Yönetici Ortağı Taylan Gürbüz, “Tarım, Gıda ve Teknoloji Fonları” hakkında sunum gerçekleştirdi.
Program, Türk ve yabancı iş insanlarının katılımlarıyla düzenlenen B2B görüşmelerinin ardından sona erdi.