Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arasında kırsal tarımı destekleme ve projelerin iş birliğini kapsayan IPARD protokolü imzaladı. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve TKDK Başkan V. Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı’nın imzaladığı protokol MÜSİAD’ın Şube ve Temsilciliklerini de kapsayacak.
MÜSİAD ve TKDK arasında AB Projelerini ve kırsal kalkınmayı teşvik eden, MÜSİAD Üyelerini IPARD Destekleri konusunda bilgilendirmeye yarayan iş birliği protokolü imza töreni MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Gerçekleşen törene MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve TKDK Başkan V. Ahmet Abdullah Antalyalı’nın yanı sıra MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve TKDK Heyeti katılım sağladı.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, törende yaptığı konuşmasında, TKDK’nın başvuru ve yatırımlarının altını çizerek, “MÜSİAD ve TKDK arasında iş birliği protokolü imzalandığı için çok mutluyuz. Üyelerimizin TKDK’nın başvuruya açtığı ve çağrısını yaptığı IPARD projeleri hakkında bilgilendirilip bu yöne teşvik edilmeleri bizler açısından çok önemli. Hâlihazırda bugüne kadar 25 binden fazla projeye imza atmış olan ve 95 milyar TL’yi aşkın hibe ile yatırım yapmış olan TKDK, MÜSİAD ile birlikte istihdama da katkı sağlayacaktır.
Bugüne değin 6 binden fazla kadın, 13 binden fazla da genç yatırımcısı olan TKDK ile aramızda imzalanan iş birliği anlaşmasını önemsiyoruz. MÜSİAD’ın genç ve kadın yapılanmasına, girişimciliğe ve inovasyona verdiği destekler, TKDK ile birleşerek daha da güçlenecek. Aynı zamanda tabiki bizler de yaptığımız organizasyon ve faaliyetlerde TKDK’ya yer vererek, yatırımcılara Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destekleri hakkından ayrıntılı bilgilendirmeler yapmalarını sağlayacağız. MÜSİAD Şubelerini de kapsayan bu iş birliği protokolünün hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.
TKDK Başkan V. Ahmet Abdullah Antalyalı ise törende yaptığı açıklamasında MÜSİAD ile imzalanan protokolün Türkiye’ye güç katacağını dile getirdi.
Antalyalı yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak, Avrupa Birliği ve ülkemizin eş finansmanı ile sağlanan mali kaynaklarla 2011 yılından beri 42 ilimizde uyguladığımız IPARD Programı destekleri 2024 yılından itibaren Bakanlığımızın yoğun gayretleri neticesinde Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek 81 ilimizde uygulanmaya başlamıştır. Kurumumuz tarafından verilen hibe desteklerinin temel amacı ülkemizde tarım ve gıda sektörlerinde AB standartlarında, modern işletmelerin kurulmasıdır. Tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlayan TKDK, katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve yeni istihdam alanları oluşmasına vesile olmuş ve 101.900 istihdam sağlanmasına destek olmuştur.
Kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan verilmekte olup, genç yatırımcılar (40 yaş altı) için hayvancılık projelerinde hibe oranı %70’e kadar yükseltilmektedir. Bugün imzalayacağımız protokol ile önümüzdeki dönemde 42 ilde bulunan il Koordinatörlüklerimiz ve yeni açılan 39 ilimizdeki temsilciliklerimiz ile MÜSİAD Şube başkanlıkları ile daha yakın iş birlikleri yapma fırsatı bulacağız.”