Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesinin geleneksel olarak düzenlediği MÜSİAD Ankara Geleneksel İftar Programı’na bu yıl, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz, STK Temsilcileri ve MÜSİAD üyeleri katılım sağladı.
Ankara Altındağ Kültür Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD Ankara Geleneksel İftar Programı, Ticaret Bakanı Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Genel Başkan Asmalı ve MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz’ın konuşmalarıyla başladı. MÜSİAD Üyeleri ve Ankara’daki STK Temsilcilerinin yanı sıra Bakan Yardımcılarının ve bürokratların da katıldığı iftar programına ilgi yoğun oldu.
“Şubat ayında cari açık 32 milyar dolara düşecek”
MÜSİAD Ankara Geleneksel İftar Programı’nda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, dış ticaret ve cari işlemler açığını kapama konusunda büyük adımlar atma noktasında olunduğuna değinerek, "Geçen mayıs ayında 122,5 milyar dolar olan 12 aylık dış ticaret açığımızı, şubat itibarıyla 93 milyar dolara ve yine geçen mayıs ayında 60 milyar dolar olan cari açığımızı, ocak ayı itibarıyla 37,5 milyar dolara düşürmeyi başardık. İnşallah şubat rakamları açıklandığında, cari işlemler açığımızın 32 milyar dolar civarına düştüğünü göreceğiz." diye konuştu.
Türkiye Yüzyılı vizyonu ile yola devam edildiğini dile getiren Bolat, Bakanlık olarak Türk Eximbank kaynaklarıyla ihracatçılara bu yıl 50 milyar dolarlık kredi ve sigorta desteği sağladıklarını aynı zamanda kurumlar vergisinin ihracatçılar için 5 puan düşürüldüğünü aktaran Bolat, Merkez Bankası kaynaklarından yüzde 50 sübvansiyonlu reeskont kredileri olanağı tanıdıklarını vurguladı.
“Yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise iftar programında yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın, ülkenin hem siyasi hem de ekonomik olarak kritik eşiklerden geçtiği süreçlerde önemli görevler üstlendiğini vurguladı.
Bugün uzaya astronot gönderen, kendi silahlarını, uçağını, gemisini, arabasını yapabilen, tam bağımsız, millî kalkınma yolunda her türlü imkâna sahip güçlü bir Türkiye ve irade olduğuna vurgu yapan Işıkhan, şöyle devam etti:
"Bir yandan pandemi süreci, bir yandan Kahramanmaraş depremleri, diğer yandan da geçtiğimiz dönemlerde bazı adımlardan kaynaklı ciddi bir yük olduğunu, buna istinaden de çalışma hayatında ve sosyal güvenlikte yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu biliyoruz. İnşallah 31 Mart'tan sonra bu reformların hayata geçirileceği bir dönemi de başlatacağız. Orta Vadeli Program, 12. Kalkınma Planı'mız ve diğer üst belgelerimiz çerçevesinde biz, temel hazırlıklarımızı yapıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nı başarıyla inşa etme noktasında Bakanlık olarak kamu kaynaklarını çok daha etkin ve verimli kullanacak, girişimcilerimizin önünü açacak, çalışma hayatımızı çağın dinamiklerine uygun hâle getirecek ve katılımı artıracak, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini güçlendirecek kapsamlı düzenlemeleri de hayata geçireceğiz."
Bu düzenlemeleri piyasanın aktörleriyle istişare içerisinde yürüterek başarıya ulaştıracaklarını belirten Işıkhan, "Politikalarımızı günü kurtaran değil geleceği inşa eden bir anlayışla planlarımıza bağlı olarak bir disiplin içerisinde yürüteceğiz. İşçimizin, işverenimizin, yatırımcılarımızın, işletmecilerimizin yoluna engel değil destek olan, zorlaştıran değil kolaylaştıran bir zihinsel ve yapısal dönüşümü sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz." dedi.
"Türkiye büyük bir sıçrama döneminin arifesinde"
Genel Başkan Asmalı yaptığı konuşmasında, bu yıl ramazan ayına buruk girdiklerini, aylardır Gazze’de büyük bir trajedi yaşandığını söyledi. Asmalı, "Gazze’de soykırıma uğrayan, zulüm gören mümin kardeşlerimiz için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Temennimiz, Filistinli kardeşlerimizin de inşallah bir an önce barış ve huzura kavuşmasıdır." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, birçok badireye ve felakete rağmen ayakları üzerinde duran, siyasi ve ekonomik istikrarı yakalayan ve sürekli büyüyen bir ülke olarak bölgesinde güvenli bir liman olmaya devam ettiğini vurgulayan Asmalı, son 21 yılda atılan adımların sonuç verdiğini, savunma sanayisinden enerjiye, sağlıktan turizme kadar devasa hamleler yaptığını ifade etti.
MÜSİAD ailesi olarak ülkenin büyük hedeflere ulaşmasında ticari ve ekonomik kapasitesini artırmasına katkıda bulunduklarını anlatan Asmalı, omuzladıkları dava ve sorumluluklarının ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını dile getirdi.
Asmalı, sabırla, kararlılıkla ve samimiyetle, bu tarihi dönemde devletin ve milletin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizerek, "Bizleri güçlü kılacak en önemli şey bir ve beraber olmamızdır. Ancak biz olursak kendi gücümüzü ortaya çıkarabiliriz. Faydasız işlerden kaçınmalı, insanlığa yarar sağlayacak, güzel işler için alın teri dökmeliyiz. İnşallah, bu ay sonunda yapılacak olan yerel seçimlerin ardından, ekonomimizdeki dinamizmin daha da artacağını ve böylece, ekonomik sorunların kalıcı bir şekilde sona ereceğini öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz da geçen yıl ramazanı büyük bir depremle yaşadıklarını, bu yıl da Filistin’de büyük kıyımla karşılaştıklarını söyledi.
Gazze'deki yardıma muhtaçlar için büyük bir kenetlenme gösterdiklerine işaret eden Yılmaz, 75 bin gıda kolisi ve açlıktan ölmek üzere olan bebeklere 17 bin 120 paket yerli bebek maması ve temel ihtiyaç maddelerini gönderdiklerini aktardı.
Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yerli ve millî üretimi yapacaksınız, Türkiye’yi yurt dışına muhtaç etmeyeceksiniz" çağrıları doğrultusunda yerli üretici ve sanayicilerin yanında olduklarını belirterek, "Türkiye’nin üretici gücü olduk, üretimi arttırmak, istihdamı çoğaltmak, ihracatımızı yükseltmek için çok çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz." dedi.