MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkanı Mahmut Asmalı, Türkiye ile Azerbaycan arasında 30 yılı aÅŸkın süredir devam eden diplomatik iliÅŸkilerin yanında, esas olarak ekonomik ve ticari iliÅŸkilerin de çok önemli bir yerde durduÄŸunu belirterek, "Her geçen gün artış gösteren ticaret hacmimiz gelecekte çok daha iyi seviyelere ulaÅŸacaktır." dedi.
MÜSÄ°AD Genel Merkez binasında gerçekleÅŸtirilen Türkiye-Azerbaycan Ä°ÅŸ Dünyası 100 Yılın Zirvesi'ne MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkanı Mahmut Asmalı, Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmelerin GeliÅŸimi Ajansı (KOBÄ°A) BaÅŸkanı Orhan Memmedov, Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmeleri GeliÅŸtirme, Destekleme Ä°daresi (KOSGEB) BaÅŸkanı Hasan Basri Kurt, Azerbaycan Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmeler ve Kulüpler BirliÄŸi BaÅŸkanı Nigar Alasgarova, MÜSÄ°AD Azerbaycan BaÅŸkanı ReÅŸad Cabirli, Azerbaycan-Türkiye Ä°ÅŸadamaları BirliÄŸi (ATÄ°B) BaÅŸkanı Cemal Yangın, Türkiye ve Azerbaycan Ä°ÅŸ Adamları ve Sanayiciler Ä°çtimai BirliÄŸi (TÜÄ°B) BaÅŸkanı Hüseyin Büyükfırat ve Azerbaycan Ä°hracat ve Yatırımları TeÅŸvik Fonu (AZPROMO) BaÅŸkanı Yusif Abdullayev ile Azerbaycan Cumhuriyeti Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu Ticaret Temsilcisi Tamerlan Tağıyev ile Türk ve Azerbaycanlı iÅŸ insanları katıldı.
Zirvenin açılışında konuÅŸan MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkanı Mahmut Asmalı, Türkiye ile Azerbaycan'ın 30 yılı aÅŸan bir süredir "tek millet, iki devlet" ÅŸiarıyla, dostluÄŸunu ve kardeÅŸliÄŸini her geçen gün daha sıkı bir baÄŸla güçlendirmek suretiyle devam ettiÄŸini söyledi.
6 Åžubat'ta KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye yardıma koÅŸan ilk ülkelerden birinin Azerbaycan olduÄŸunu hatırlatan Asmalı, beraber kurdukları KardeÅŸ Yardımı Platformu sayesinde ihtiyaç malzemelerinin deprem bölgesine ulaÅŸtırıldığını belirtti.
MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkanı Asmalı, zirve kapsamında gerçekleÅŸtirilen "Türkiye-Azerbaycan Ä°liÅŸkileri ve Gelecekteki Perspektifleri" baÅŸlıklı paneldeki konuÅŸmasında, Türkiye’nin Azerbaycan’la iliÅŸkilerinin her zaman çok boyutlu ve stratejik düzeyde, iki ülkenin iliÅŸkilerini olumlu etkileyen en önemli unsurun ise liderler arası iliÅŸki olduÄŸunu söyledi.
Ä°ki ülke liderleri arasında 90'lı yıllardan itibaren kurulan dostluÄŸun özellikle 2010 yılından sonra büyük bir ivme yakaladığına dikkati çeken Asmalı, iki ülke arasında geliÅŸen iliÅŸkiler sayesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum enerji hatları hayata geçirildiÄŸini belirtti.
Azerbaycan ile Türkiye arasında askeri iliÅŸkilerin yanı sıra ortak dış politika adımlarının da geliÅŸen ikili iliÅŸkiler sayesinde atıldığını belirten Asmalı, "Ä°kili iliÅŸkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla 2010 yılında CumhurbaÅŸkanları düzeyinde Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (YDSK) mekanizması tesis edilmiÅŸtir. 33 yıllık KarabaÄŸ iÅŸgalinin tarihi ve ÅŸanlı bir zaferle sona ermesinin üzerinden bir sene geçmeden, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın Azerbaycan’ı ziyareti vesilesiyle 15 Haziran 2021 tarihinde imzalanan ÅžuÅŸa Beyannamesi, ikili iliÅŸkilerimizi müttefiklik düzeyine yükseltmesi açısından son derece önemli bir belgedir." diye konuÅŸtu.
"Ä°liÅŸkiler, 'ortak bir gelecek vizyonu' doÄŸrultusunda ilerleyecek"
MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkanı Asmalı, ÅžuÅŸa Beyannamesi'nin güvenlik ve askeri alanda olduÄŸun kadar; ekonomik, enerji ve taşımacılık alanında da iliÅŸkilerin geleceÄŸinin ana hatlarını belirleyen bir yol haritası olduÄŸunu söyledi.
Ä°ki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin bu derece yakın olmasının en önemli nedenlerinden birinin de birçok ortak çıkarın bulunması olduÄŸunu ifade eden Asmalı, ÅŸunları kaydetti:
"Azerbaycan açısından, enerji kaynaklarını batı piyasalarına ulaÅŸtırmanın en güvenli yolu Türkiye olmuÅŸtur. Ayrıca Türkiye’nin Güney Kafkasya’da etkin bir güç olması Azerbaycan’ın bölgesel çıkarlarıyla da son derece uyumludur. Her iki ülkenin son dönemlerde izlediÄŸi bağımsız dış politika ile birlikte enerji ve taşımacılık hatlarının geliÅŸtirilmesi, Türk Devletleri TeÅŸkilatı’nın daha aktif ÅŸekilde sürece katılması, bölge devletleriyle olumlu iliÅŸkilerin kurulması ve bölgesel projelerin gerçekleÅŸmesi; iki ülke iliÅŸkilerindeki yoÄŸun iÅŸ birliÄŸinin de bir sonuçlarıdır. BildiÄŸiniz gibi, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki 30 yılı aÅŸan köklü diplomatik iliÅŸkilerin çok yönlü ve stratejik birçok aÅŸaması bulunmaktadır"
Asmalı, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın seçimlerin hemen ardından ilk ziyaret ettiÄŸi ülkenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sonra Azerbaycan olduÄŸunu hatırlatarak, iki ülkenin diplomatik ve ekonomik iliÅŸkilerine vurgu yapan bu önemli ziyaretle birlikte "tek millet, iki devlet" anlayışıyla baÄŸlar çok daha fazla güçlendiÄŸini dile getirdi.
Asmalı, "Sonuçta bu ziyaret, Türkiye’nin dış politikasında ilerleyen dönemlerde Azerbaycan’ın, bundan önce olduÄŸu gibi bundan sonraki dönemlerde de ilk sırada yer alacağını göstermektedir. Ä°lerleyen dönemlerde, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iliÅŸkilerin 'ortak bir gelecek vizyonu' doÄŸrultusunda ilerleyeceÄŸini söylemek mümkündür." ifadelerini kullandı.
"Daha gidecek çok yolumuz var"
Mahmut Asmalı, Türkiye ile Azerbaycan arasında 30 yılı aÅŸkın süredir devam eden diplomatik iliÅŸkilerin yanında, esas olarak ekonomik ve ticari iliÅŸkiler de çok önemli bir yerde durduÄŸunu, her geçen gün artış gösteren ticaret hacminin gelecekte çok daha iyi seviyelere ulaÅŸacağını söyledi.
Asmalı, 2022 yılında Azerbaycan’a ihracatın önceki yıla göre yüzde 6,9 artarak 2,5 milyar dolara yükseldiÄŸini belirterek, ÅŸöyle devam etti:
"Aynı dönemde Azerbaycan’dan ithalatımız ise yıllık bazda yüzde 20,7 artış kaydederek yaklaşık 836,4 milyon dolar seviyesine çıkmıştır. Bu rakamlara baktığımızda, ikili ticaret hacminin 3,3 milyar dolay düzeyinde gerçekleÅŸtiÄŸini görmekteyiz. 2023 yılının ocak-mayıs döneminde ise; Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artış kaydederek yaklaşık 1,1 milyar dolara yükselmiÅŸtir. Bu dönemde Türkiye’nin Azerbaycan’dan ithalatı ise 19,5 artışla 535,5 milyon dolara yükselmiÅŸtir. Bu yeterli mi, deÄŸil. 15 milyar dolarlık hedefimiz var, daha 3,3 milyar dolar ticaret hacmine ulaÅŸmış durumdayız. Daha gidecek çok yolumuz var, inÅŸallah bu tarz toplantılar, konferanslar, iÅŸ birlikleri, ziyaretlerle bu ticaret hacminin çok daha ileri seviyelere ulaÅŸacağına inanıyorum."
"Zirveyi, ticari iliÅŸkileri geliÅŸtirmesi açısından çok önemli görüyoruz"
KOBÄ°A BaÅŸkanı Orhan Memmedov de Türkiye ile Azerbaycan ekonomik iliÅŸkilerinin geniÅŸ ve çok yönlü olduÄŸunu belirterek, ticaret hacminin de yükselen bir ivmeyle devam ettiÄŸini söyledi.
Türkiye-Azerbaycan Ä°ÅŸ Dünyası 100 Yılın Zirvesi'nin ticari iliÅŸkileri geliÅŸtirmesi açısından çok önemli gördüklerini vurgulayan Memmedov, özellikle genç ve kadınların ikili ticarete daha çok dahil olması ve ticaret hacmini artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yakın zamanda Bakü'de düzenlenen törende, BiliÅŸim Vadisi ile iÅŸ birliÄŸi protokolü imzaladıklarını hatırlatan Memmedov, KOBÄ°A olarak hem startup'lara hem de genç iÅŸ insanlarına destek olmak için BiliÅŸim Vadisi ile iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını bildirdi.
KOSGEB BaÅŸkanı Hasan Basri Kurt ise Türkiye'nin 250 milyar doları aÅŸan ihracat rakamlarına ulaÅŸtığını, bunun yaklaşık 100 milyar dolarının ise KOBÄ°'ler tarafından yapıldığını belirtti.
Türkiye'de 100 binin üzerinde tekil KOBÄ°'nin ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸini aktaran Kurt, "Bunun 40-45 bini imalat sektöründe bizzat bulunan KOBÄ°'ler. Biz bu alandaki tecrübemizi Azerbaycan'a aktarmak da istiyoruz. Yeni dönemin iki ülke arasındaki iliÅŸkileri için bir baÅŸka boyutu da teknoloji giriÅŸimciliÄŸine yatırım olacaktır." ifadelerini kullandı.
Ayrıca zirve kapsamında "Azerbaycan ve Türkiye Ticari Ä°ÅŸ BirliÄŸi Ve Yatırım Ä°mkanları" baÅŸlığıyla panel düzenlendi. Zirve, Türk ve Azerbaycanlı iÅŸ insanları ikili iÅŸ görüÅŸmeleri (B2B) ile devam etti.