Genç MÜSİAD tarafından "Yarını Bugünden Fark Et" temasıyla düzenlenen 7. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi (UGİK) Uluslararası Genç İşadamları Kongresi, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez binasında gerçekleştirildi. Programda değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, geleceğin dünyasındaki değişimleri stratejist üst yöneticilerin (CEO) yöneteceğini belirterek, "Tam teçhizatlı bir yönetim şefi olacak gençlere ihtiyacımız var." dedi.
7. UGİK açılış töreninde konuşan Genel Başkan Kaan, küresel salgının iş hayatında yol açtığı değişimlerden ve sunduğu yeni iş yapma modellerinden bahsederek, Kovid-19'un, kendi kendine yetebilmenin önemini, yeni üretim, tüketim ve yaşam modellerini dikte ettiğini söyledi. Önceleri bu koşullara uyum sağlamada zorlanılsa da bugün yavaş yavaş hayatın rutin akışının bir parçası haline geldiğini dile getiren Kaan, uzaktan çalışma sisteminin batıda neredeyse tamamen yerleşmeye başladığını anlattı. Başkan Kaan, gelecekte yaşanması muhtemel tehditlere ve bu tehditlerin üretime olası olumsuz etkilerine değinerek, "Üretimi kesmeden, aksatmadan; üretimi insan doğasının bir parçası haline getirerek ve enerjiden yatırım sermayesine kadar, kendi kendine yetebilen üretim ve ticaret üsleri kurmamız gerekmektedir." dedi.
"AKILLI TARIM STRATEJİLERİNİ HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ"
Türkiye'nin, tarım konusunda kendine yeten bir ülke statüsüne çıkaracak akıllı tarım stratejilerini hayata geçirmek zorunda olduklarının altını çizen Kaan, bu kapsamda hayata geçirilen MÜSİAD Akıllı Tarım Kent Projesi'nden bahsetti. Başkan Kaan, geleceğin dünyasında yatırımın dilinin, yönteminin, diplomasisinin, tanımının ve jargonunun değişmeye başladığını, artık yatırımcının parasının değerleneceği her ülkeye yatırım yapabildiğini belirterek, farklı ülkelere yatırımlar dağıtılarak riskin satın alındığı doğrudan yatırım sepetinin oluşturulduğunu bildirdi.
Bir ülkenin kaynakları ile diğer ülkenin finansörlerini buluşturarak yatırımın bir sonraki ayağını ana ülkeye doğru akıtmanın önemine değinen Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani geleceğin yatırım stratejisini belirlemek isteyen Türkiye, sadece kendi ülkesine yatırım çekmekle kalmayıp, aynı zamanda ülke dataları arasında eşleştirme yaparak finansör ile kaynağı bir araya getirip, bu işin ticaretini de yapabilir. Bu ajans sistemi, devlet eliyle kontrol edilebilecek bir yapı değildir, burada gönüllü ateşeler ve sermaye örgütleri devreye girecektir. Bunun dışında Türkiye; Özbekistan, Kazakistan, Mısır, Kuzey Afrika, Orta Afrika ve hatta Suriye gibi toprak ve kaynak zengini ülkelere bazal üretimini kaydırarak sanayileştirme politikasını kendi topraklarında yapabilir. Böylece katma değeri yüksek ürünlerin ve yüksek teknoloji üretimi endüstrinin, geleceği adına daha verimli kullanabilir."
"GELECEĞİN DÜNYASINDAKİ DEĞİŞİMLERİ STRATEJİST CEO'LAR YÖNETECEK"
Geleceğin dünyasındaki değişimleri stratejist üst yöneticilerin (CEO) yöneteceğini dile getiren Genel Başkan Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yani şirketinin hem strateji belirleyen danışmanı, hem tüm üretim ya da çalışma süreçlerinden haberdar olan her departmanın görev ve sorumluluklarına ve yaptığı işlere haiz olan, denetimi sürekli tutan, dış alemdeki değişimlere kurumunu, hemen adapte edebilen, dış paydaşlar ile olan bağlantılarda kurumu adına inisiyatif alabilen, çok disiplinli bir eğitimden geçmiş, hukuki prosedürlerden mali tablolara kadar, her türlü yönetsel süreçlerin yanında teknik ve teknolojik değişimleri de yakından takip edecek ve bunların çalışma ve işleme sistematiğini bilecek; sözün özü tam teçhizatlı bir yönetim şefi olacak gençlere ihtiyacımız var."
Başkan Kaan, aynı zamanda dil becerisi, belagat, ikna teknikleri, toplantı ve stres yönetimi, devlet ve bürokrasi işleyişi, becerilerine sahip, insanı önceleyen, çalışanlarına yakın, empati kuran kısaca patrona iş bırakmayan genç ve zinde dimağlara ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi. Stratejist CEO konusunda çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Kaan, çünkü geleceği yönetecek liderler olmadığı sürece geleceğin dünyasında kurulan hayallerin askıda kalacağını sözlerine ekledi.
"EKONOMİMİZ İÇİN KATMA DEĞER OLUŞTURACAK YENİ FİKİRLERİ GÜNDEME TAŞIYORUZ"
Genç MÜSİAD Başkanı Furkan Akbal, Türk gençliğinin donanım ve kalitesini yükseltmek, ülke ekonomisine, toplumun sosyo-kültürel yapısına faydalı olabilme gayesiyle Türk gençleri için tüm gayretleriyle çalıştıklarını söyledi. Bu amaç uğrunda 7'ncisini gerçekleştirdikleri kongreyle dünyanın önemli girişimcilerini ve fikir önderlerini yeni neslin vizyonuyla buluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Akbal, "Kongremiz, geleceğimizi, ülkemizi ve girişim ekosistemimizi çok daha güçlü bir şekilde tasarlamanın yol haritalarını geliştiriyor. Tecrübe sahibi isimleri, yeni neslin fikirleri ve bakış açıları ile bir araya getiriyor." dedi.
Akbal, UGİK'in "Yarını Bugünden Fark Et" temasına değinerek, "Üretimin, finansın, rekabetin ve işin geleceğini değerlendireceğimiz bu önemli buluşmada, içinde bulunduğumuz yeni dönemin insan odaklı değişim dinamiklerini, yenilikçi formlarını ve ekonomimize güç katacak fikirlerini farklı bakış açılarıyla gündeme taşımayı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.
Akbal, yeni dünyada; ekonomik, sosyal ve çevresel sistemlerin dayanıklılığına odaklanarak, yenilenme adımlarını atmaları gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yenilenme adımları, üretimden finansa, rekabetten iş modellerine kadar tüm alanları kapsıyor. Dijitalleşme, yeni çalışma modelleri, mobilite, yapay zeka, insan odaklılık bugün yaşadığımız değişimi tetikleyen unsurlardan sadece birkaçı. Çalışma modellerinin esnekleştiği, yeni iş alanlarının ortaya çıktığı, girişimci bakış açısının her zamankinden daha fazla önem kazandığı, yeni mesleklerin oluştuğu bir çağa doğru ilerliyoruz. Geleceği şekillendireceğini ön gördüğümüz ya da ön göremediğimiz tüm iş alanlarının tohumlarını aslında bugün atıyoruz."
Akbal, kongrede; Türkiye'nin yatırım stratejisi, yeni nesil çalışma modelleri, risk sermayesi, teknoloji ekosistemi, Afrika gibi yeni yatırım ve iş fırsatları sunan pazarlar başta olmak üzere, insan odaklı değişim dinamiklerini ve Türk ekonomisi için katma değer oluşturacak yeni fikirleri gündeme taşımayı hedeflediklerini anlattı. Gelecek dönemde refahın paylaşıldığı, şeffaf ve sürdürülebilir piyasalar kurmaları gerektiğini kaydeden Akbal, "Yakın gelecekte ekonomisi çok daha güçlü, kalkınmış, müreffeh bir Türkiye için bugünden hazırlanmalıyız." diyerek sözlerini noktaladı.
"YÜKSEK AHLAK BİLİNCİYLE MÜHENDİS VE PATENT SAYISI ARTIRILMALI"
Etkinlikte yaptığı konuşmada MÜSİAD'ı 31 yıl önce "yüksek ahlak ve yüksek teknoloji" idealiyle kurduklarını ve teknolojiyi geliştirirken yüksek ahlak şuuruyla yola çıkılması gerektiğini belirten MÜSİAD Kurucu Başkanı ve Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, Türkiye'nin dünya patent liginde 25'inci sırada olmasının sorgulanması gerektiğine işaret etti.
Teknoloji geliştirmenin bugün Türkiye'nin yetiştirdiği mühendis sayısı ve patent sayısıyla doğru orantılı olduğunu kaydeden Yarar, "Bunları devamlı ölçmeden ve matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi ilimlere, dünyadaki elektronik teknolojilere sahip olmadan bir patent geliştirmemiz mümkün değildir. Geliştirdiğimiz teknolojileri pazarda satılır bir emtia haline getirmek, en az teknolojiyi üretmemiz kadar zorunludur. Sanayici ve girişimci gençlerimiz, bu bilinçle, adil bir sistem içinde rant peşinden koşmadan kalkınmaya odaklanmalı, yüksek ahlak temelinde yüksek teknolojiyi pazara getirecek bir sistemle MÜSİAD'ın hedefine katkıda bulunmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
"DİJİTAL TEŞVİK SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Dijitalleşmeye giderken her türlü planlama ve analizden faydalanmayı, bunlardan geri durmanın çağı anlamamak anlamına geldiğini ifade eden Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ise Türkiye'nin satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın 13. büyük ekonomisi olduğunu, tarımda, sanayide ve turizm başta olmak üzere pek çok alanda gerekli adımları atarak kendi içimizde yarışır hale gelmemiz gerektiğinin altını çizdi. İhracatçı sayısının 2002'de 30 bin iken 2020'de 90 bine ulaştığını kaydeden Nebati, "Olumlu göstergelere odaklanmamız gerekli. Genç girişimcilere getirdiğimiz sigorta prim teşviği ve vergi muafiyeti uygulamalarımız sürüyor. Yıl sonuna kadar hayata geçirilecek yeni bir çalışmamız daha var. Tek pencere teşvik sistemine geçecek Türkiye. Girişimciler tek bir pencere üzerinden teşviğin, nerede, hangi alanda bir teşvikle desteklendiğini görecek, başvurusunu yapacak, tüm işlemleri online yürütebilecek" diye konuştu.
Değişimin hızına uyum sağlamanın önemine dikkat çeken Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ise konuşmasında gençlerin girişimleri dinamik hale getirmesindeki yerini vurgulayarak "Hızlı karar alma mekanizmaları ve yol haritalarıyla hayat boyu eğitime konsantre olmamız şart. Gençler organizasyonlar içine istihdam edilmeli, onların zeka ve öngörüsüne ihtiyacımız var" dedi. Kasapoğlu, girişimcilik, medya, bilim, sanat, kültür ve edebiyat gibi tematik alanlarda düzenledikleri gençlik kampları, gençlik akademileri ve kulüpleriyle tüm eğitim çalışmaları, atölye ve yazılım projelerini desteklediklerini, kredi, yurt, spor tesisleri ve genç ofisleriyle gençlerin gelişimine katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.